HOGYAN VÁLASSZUNK MEGFELELŐ CIPŐT AZ EDZÉSHEZ?

2021.09.07

A cipő az egyik nélkülözhetetlen "öltözékünk" a mindennapokban. Van külön cipőnk a munkahelyünkre, az edzésre, a szabadidős tevékenységünkre, de még otthonra is. De fontos, hogy mindegyik más legyen? Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy jó cipőnek? A drága az biztos jó? A cikkben segítünk milyen szempontok alapján válaszd ki a megfelelő cipőt, ami még a talpadnak is tetszeni fog.

MI JELLEMZŐ A LÁBAKRA MANAPSÁG? MIÉRT FONTOS A MEGFELELŐ CIPŐVÁLASZTÁS?

Testsúlyunk egészét a lábunkon viseljük, 40%-a az előlábra (lábujj és az alatta lévő párnácskák), 60%-a pedig a sarkunkra nehezedik. Ez a százalékos eloszlás felborulhat helytelen testtartás miatt, de akár a nem megfelelő cipő választás miatt is, ami deformitás, fájdalom kialakulásával járhat.

A cipőnk "elkísér minket" mindenhova, ezért is fontos, a megfelelő cipő kiválasztása. A rosszul választott cipő okozhat átmeneti vagy maradandó panaszokat is.

  • Átmenetei elváltozás például a bőrkeményedés, a sebesedés, és a tyúkszem is.

  • Maradandó károsodás pedig az ízületek deformációja pl. kalapácsujjak kialakulása, a bütyök, a boltozatok deformációja és ezek miatt a lábméret méretváltozása is akár. Ezek a panaszok nem csak az új cipőknél alakulhatnak ki, hanem már az elhasznált, régi cipők is okozhatnak panaszokat.

1. Általánosságban elmondható, hogy az egyik legfontosabb szempont a cipő kényelmessége, ez független attól, hogy hétköznapi vagy sportcipőt választunk, minden helyzetben ennek a szempontnak meg kell felelnie. Egy kényelmetlen cipő viselése esetén felborulhat járásunk mechanikája, így károsíthatjuk ízületeinket, instabillá, sérülékennyé válhat mozgásunk.

2. Második szempont a cipő talpának kiválasztása. Ezt befolyásolja az is, hogy milyen terepen fogjuk használni. Erről már korábban is írtunk a megfelelő sportruházatot körüljáró cikkünkben. Ha egy rekreációs sportmozgáshoz választunk cipőt, a talpa legyen kellően rugalmas, ne túl kemény, de ne is legyen túl puha. De más a helyzet, ha például aszfalton szeretnél sportolni, ilyen esetben fontos, hogy a kemény talaj nem vezeti el a mechanikai ingereket pl. ütés rezgés, amelyeket a sarokra érkezéskor érzünk, ezért egy sima külső talpú cipőt kell válasszunk. Ha természetes terepen (pl. füves pálya, erdő) sportolunk akkor pedig fontos, hogy megfelelő bordázattal rendelkezzen a cipő talpa, hogy a lehetséges csúszásokat tompíthassa. A nem megfelelő talpú cipő választás esetén talpi bőnyénk túlterhelődhet, akár gyulladttá válhat, amely komoly fájdalmat is okozhat számunkra.

3. Harmadrészt a sarok mérete is fontos tényező. A hölgyek a hétköznapokban szeretik a magassarkú cipőket, amely nem feltétlenül biztosítják az egészséges talp terhelést, hiszen folyamatosan a lábujjakon terhelünk, így megváltozik testtartásunk és az alsóvégtagunk izomegyensúlya is felborul. Ezek miatt harántboltozatunk ellapul, lábujjaink karomállásba kerülnek a folyamatos kapaszkodás miatt.

Akármilyen céllal választunk cipőt, figyeljünk rá, hogy a sarokrész nem lehet alacsonyabb a cipő elülső részénél, illetve, hogy a végzett tevékenységünket ne hátráltassa.

4. Negyedrészt figyeljünk lábformánkra is. Ha szélesebb lábformával rendelkezünk semmiképpen ne szorítsuk bele egy keskeny fazonú cipőbe, illetve, ha keskenyebb lábformánk van, ne egy széles cipőt válasszunk, mert ahogy "lötyög" benne lábunk, instabillá válunk. De befolyásolja a cipőválasztásunkat lábboltozatunk, lábdeformitásunk, boka dőlése is, vannak már speciális talp kidolgozású cipők (pl. szupinált cipők), illetve speciális talpbetétek, amelyek segíthetnek számunkra abban, hogy a deformitások terhelésre ne fokozódjanak, illetve ne okozzanak további problémát számunkra. Ezek kiválasztásában, ha nem vagyunk biztosak, kérjük mozgásszervi szakemberek (ortopédorvos, gyógytornász), edzők, eladók segítségét.

5. Ötödrészt befolyásolja a cipőválasztásunkat a testsúlyunk is. Futás, ugrás közben például megduplázódik a talpat érő ütések ereje, ezért nem mindegy mekkora testsúllyal végezzük ezeket, hisz károsíthatjuk ízületeinket, izmainkat is akár. Nőknél 75 kg felett, férfiaknál 85 kg felett - ha nem csontozatban és izomzatban kiválóan megerősödött személyről van szó - stabil, túlzott mértékű pronálás elleni védelemmel ellátott cipőt célszerű választani.

6. Hatodrészt a cipő anyaga is fontos. Hiszen egy könnyű jól szellőző cipőben kényelmesebben tudunk mozogni, mint egy nehéz, műanyag, nem szellőző cipőben.

MI A HELYZET A MEZÍTLÁBAS JÁRÁSSAL, SPORTOLÁSSAL, MI A VÉLEMÉNYED RÓLA?

Az ember eredetileg mezítlábon járásra született, de a technológia fejlődésével a talpunk alatti talaj is fejlődésnek indult. A természetes talajt leváltottuk betonra, melyet a lábboltozatunk sínylett meg. Hogy mégis visszanyerjük eredeti lábfunkciónkat, divatba jött a mezítlábas futás, illetve a mezítlábas cipőben való futás.

Tudományosan bizonyított, hogy a mezítlábas cipők használata során a lábizmok pozitív irányba fejlődnek, egyrészt biztosítják a láb számára a természetes funkciójú használatát, másrészről védi a talpat a mechanikai sérülésektől.

Hátránya viszont az ára. A csak mezítlábas futást, edzést pedig csak kellő odafigyelés mellett ajánlom, alkalomszerűen, megfelelő és megbízható talajon. Egyrészről a talpnak kitűnő lábizom erősítés a különböző talajhoz való alkalmazkodás (pl. füves, homokos), de egy nem megfelelő statikával rendelkező láb esetében a mezítlábasság veszélyes is lehet, hisz instabil lesz.

EDZÉS PAPUCSBAN? MI VELE A PROBLÉMA?

Biztos Te is találkoztál már edzőteremben olyan emberekkel, akik papucsban edzettek, de vajon ez jó? Jobb, mint zártcipőben edzeni? Miért választották a papucsot?

Kettős érzetem van a papucsban edzéssel kapcsolatosan. Egyrészről hipp-hopp kiugorhatunk belőle és folytathatjuk mezítláb az edzésünket, ezzel is trenírozva a lábizmainkat, lábboltozatainkat. Másrészt könnyen megcsúszhat benne a lábunk egy-egy gyakorlat közben így balesetveszélyes, a "divat" papucsok nem megfelelő kidolgozása miatt nem tartja megfelelően lábunkat, kidolgozása túl puha, nem megfelelő a talp magassága, az ujjak közötti, egyetlen pántból álló papucs mindezeken túl pedig meglehetősen kényelmetlen is, és a kemény pánt könnyen felsebzi a lábujjak közti finom bőrt. Illetve nem feltétlenül higiénikus. Összességében számomra több a kontra a papucsban edzéssel kapcsolatosan, mint a pro, de a döntést mindenkire rábízom. Viszont a megfelelő papucs választáskor figyeljünk, hogy fogja lábunkat, talpa közepes vagy teljesen kemény legyen.

HOGYAN LEHET FELMÉRNI AZT, HOGY MILYEN CIPŐRE VAN SZÜKSÉGÜNK?

Ha nem vagyunk biztosak, abban, hogy milyen cipőre van szükségünk kérjük ki a szakemberek véleményét. Felkereshetünk egy ortopéd szakorvost, aki diagnosztizálja lábunkat és ajánl, akár felírhat speciális gyógycipőket, talpbetétetek. De már rengeteg olyan sportbolt van, ahol végeznek lábdiagnosztikát, különböző gépek segítségével, így megtudhatjuk lábnyomásunkat, talpunk mely részét terheljük, lábformánkat. Így már a szakképzett eladók is egy alapos felmérés után segítségünkre lehetnek a cipőválasztásban.