DERÉKFÁJÁS, LUMBÁGÓ VAGY ISIÁSZ? MI A MEGOLDÁS?

2021.09.07

A derékfájdalom az egyik leggyakoribb civilizációs betegség a mai világban. Minden hetedik ember megtapasztalja életében egyszer a lumbágót (derékfájdalmat). Ilyenkor fájdalomforrásul az anatómiai képletek bármelyike szolgálhat (porckorong, kisízületek, szalagok, izmok). Általában ezek konzervatív kezeléssel kezelhető problémák, súlyosabb, krónikus esetekben csak műtéti úton orvosolhatóak. A cikk segítségével próbáljuk tisztázni a derékfájdalommal kapcsolatban felmerülő kérdéseket.

A DERÉKFÁJDALOM ANATÓMIAI SZEMPONTBÓL

Az ágyéki gerincet 5 csigolya, a köztük lévő porckorong és az őket stabilizáló szövetek, izmok, szalagok alkotják. A mozgásszegmentek helyzete alapján az ágyéki gerincnél homorulatot (lordosis) észlelünk normál testtartás mellett. Az ágyéki csigolyák a keresztcsont révén kapcsolódnak a medencéhez. Egymáshoz való stabil helyzetüket az itt elhelyezkedő mély hátizmok, a szalagrendszerek, a thoracolumbális fascia (széles ágyéki pólya) biztosítja. A stabilitás felbomlása különböző derékfájdalmakhoz vezethet, mint például lumbágó, isiász, porckorongsérv.

ISIÁSZ, LUMBÁGÓ VAGY GERINCSÉRV? HOGYAN ISMERHETEM FEL?

Az emberek 70%-a érzett már derékfájdalmat. Ezek lehetnek

 • lokálisak, amikor pontosan meg tudjuk határozni panaszunk helyét, ilyenkor általában az érzőidegvégződések összenyomásából származik a fájdalmunk. Ezek általában krónikus izomfeszüléssel járnak, így lehetnek lágyrész eredetűek is a fájdalmak.

 • Lehetnek kivetülő fájdalmak, amikor a gerincvelői szerelvényeknek megfelelő dermatómában jelenik meg a panasz pl. alsó lumbális gerinc szakasz érintettségekor a comb hátulsó része fájdalmas.

 • Lehetnek gyöki fájdalmak, amelyek az előzőhöz képest nagyobb intenzitású kisugárzó érzést okoznak.

LUMBÁGÓ

Az ismeretlen eredetű ágyéki gerincfájdalmat lumbágónak nevezzük.

Nem tudjuk pontosan betegségnek definiálni, ez egy gyűjtőfogalom, amikor nyilalló/szúró vagy akár zsibadó érzést érezhetünk. Általában a gerincszakasz túlterheltsége, vagy akár az inaktivitása miatt kialakult felborult egyensúlyi állapot miatt alakul ki. Ilyenkor panaszunk eredete lehet ízületi, kötőszöveti vagy akár izom eredetű is. Kialakulása nem korhoz vagy edzettségi állapothoz köthető, ugyanúgy kialakulhat fiataloknál, mint időseknél, illetve edzetteknél és edzettleneknél, még is a leggyakrabban a 35-55 éves nőknél fordul elő.

A lumbágót okozhatja porckorong deformitás, porckorongsérv (köznapi nevén gerincsérv) is. Ilyenkor a porckorongot alkotó lágy nucleus előboltosul, ami akár kis göböt alkotva ingerelheti az itt található ideggyököt vagy akár átszakíthatja a külső burkot (anulus) és az ilyenkor gyulladást keltő kémiai anyagok, amelyek felszabadulnak ideggyöki izgalmat okozhatnak. A legtöbb esetben az akut lágy discus hernia javul konzervatív, nem műtéti kezelésre.

A gerincsérv tünetei

 • derékfájdalom

 • myoelopathiás tünetek

 • motoros-, szenzoros-, reflexeltérés

Isiász

Az isiász (köznapi nevén ülőideg-gyulladás), a szervezetünk leghosszabb idegének, az ülőidegnek a gyulladását jelenti, amelyet legtöbbször más degeneratív elváltozás pl porckorongsérv jelenléte okoz. Az isiász esetén legtöbbször az idegrostok összenyomódnak, ezáltal kiesnek funkciójukból és akár kibírhatatlan fájdalmat okozhatnak. Ezt okozhatja porckorongsérv vagy akár szöveti letapadás is.

Az isiász tünetei:

 • derékfájdalom

 • kisugárzó fájdalom az alsóvégtagba

 • érzéskiesés

 • Mozgászavar

A DERÉKFÁJÁS KIALAKULÁSÁNAK OKAI

Több oka is lehet, ami a derékfájás kialakulásához vezethet:

 • hirtelen terhelés, rossz mozdulat miatti csigolya elmozdulás

 • mozgásszegény életmód: szervezetünk a nem használt régiókat "kikapcsolja", a szöveteket összetapasztja, az ízületek mozgástartományát csökkenti, anyagcseréjét lassítja, így ezek a mindennapi életben panaszokhoz vezethetnek

 • dehidratáció: A kor előrehaladtával csökken a porckorong víztartalma, rugalmatlanabbá és sérülékenyebbé válik

 • túlterhelés: az edzettségi állapotnak nem megfelelő edzés mennyiség, terhelés rizikó faktort jelent a gerinc panaszok kialakulásában

 • egyoldalú terhelés: amely fokozott egy oldalú terhelésnek teszi ki a mozgásszegmenteket, így fokozott kopás, porckorong kiboltosulás alakulhat ki

 • testtartás hibák: melyek miatt felborul az ágyi lordozis harmóniája

 • túlsúly: a fokozott súly még nagyobb terhelést jelent a csigolyákra, így akár elmozdulhatnak egymáshoz képest, illetve még jobban összenyomhatják a porckorongot, így porckorongsérv kiboltosuláshoz vezethet

 • fokozott izomtónus, izom letapadások: melyek akár "elnyomhatják" az adott terület vér és ideg ellátását

 • nem megfelelő, nem ergonomikus használati eszközök alkalmazása a mindennapokban pl.: nem jól beállított asztal magasság

A DERÉKFÁJÁS VIZSGÁLATA, KEZELÉSE

A derékfájdalom súlyosságát nem szabad elbagatellizálni. Mindig fontos, hogy kiderítsük az okát. A betegséget a kezdeti panaszok, a beteg vizsgálata, a hajlamosító tényezők kikérdezése és speciális vizsgálatok alapján azonosítják.

 • A vizsgálatot, a speciális képalkotó eljárásokat (RTG, CT, MRI) az ortopéd orvos írhatja elő.

 • Ha a probléma konzervatívan kezelhető akkor valamilyen mozgásterápiát kell választanunk a panaszoknak megfelelően. Ilyen esetben forduljunk gyógytornász-manuálterapeutához, aki gyógytorna, mozgásterápia és különböző lágyrész/ízület mobilizációs technikával kezeli panaszainkat. Ezeket a gyakorlatokat napi szinten kell végeznünk.

 • De itt nem áll meg a terápia. Attól, hogy megszűnnek panaszaink, ez nem azt jelenti, hogy többet nem is fognak kialakulni. Fontos, hogy a gyógytornásszal elért eredményeket tovább biztosítsuk, ilyenkor érdemes személyi edzőhöz fordulnunk, akivel miután pontosan tisztáztuk korábbi problémáinkat és meghatároztuk céljainkat tovább fejleszthetjük fizikai állapotunkat.

A gyógytornász, illetve edző által adott gyakorlatokat különböző kiegészítő technikákkal, terápiákkal is fokozhatjuk, mint amilyen a kinesio tape, SMR, köpölyözés stb.

 • Az elért eredményeket kinesio tape segítségével stabilizálhatjuk, így a két kezelés/edzés között is fentarthatjuk az elért állapotot.

 • A fokozott izomtónus lazításához fordulhatunk gyógymasszőrhöz,

 • de akár saját magunknak is lazíthatjuk az adott területet megfelelő SMR-ezési technikákkal.

Fontos, hogy ne elégedjünk meg a panaszok megszűnésével, mindig törekedjünk a tartós panaszmentes állapot elérésére.

Sportolás derékfájással

Tudományosan igazolt, hogy a rendszeres és mértékletes testmozgás segít egészségi állapotunk fenntartásában, így segít a derékpanaszok elkerülése és megszüntetésében is. Szinte valamennyi sport pozitív hatással van a derékfájásra, ha precízen felépítjük edzéstervünket és az intenzitást fokozatosan növeljük. Fontos, hogy a választott sportágunk az adott területet megfelelően mobilizálja és a core izomzatot megfelelően erősítése.

Kedvelt sport tevékenységek derékpanaszok esetén az úszás, túrázás, falmászás stb. Tévhit az, hogy derékpanasz esetén kerülnünk kell a konditermi edzéseket, vagy akár a futást. Ha figyelünk közben testtartásunkra, a megfelelő terhelésre, akkor nem okozhat problémát, SŐT! Ha nem vagyunk biztosak magunkban mindenképpen kérjük segítséget és egy szakemberrel építsük fel edzésünket!

Mit tehetsz a derékfájás megelőzéséért?

A derék panaszok elkerülésére a leghatékonyabb és legjobb módszer a mozgás!!! Legyen az egyéni mozgásterápia, csoportos, gyógytornásszal vagy személyi edzővel támogatott. Így nem csak az ízületeket tudjuk megfelelő állapotban tartani, hanem testsúlyunkat is tudjuk kontrollálni.

Igyekezzünk ágyéki gerincünk mozgását normál mozgástartományba tartani, az itt lévő szövetek, izmok funkcióját, erejét megtartani.

Fontos, hogy figyeljünk a helyes testtartásunk kialakítására, így biztosíthatjuk a csigolyákra eső megfelelő terhelést. A helyes testtartás kialakítását már korábbi cikkünkből megismerhettétek, ahol a rossz testtartás tüneteiről és következményeiről beszéltünk. Használjunk kiegészítő terápiákat. A szöveti letapadások oldására, izmok tonizálására gyógymasszázs mellett megfelelőek lehetnek a különböző fascia technikák, flossing terápia, köpöly kezelések, SMR eszközök használata, illetve kinesio tape kezelése is.