BOKASÜLLYEDÉS VAGY LÚDTALP? TEHETSZ ELLENÜK!

2021.09.07

Testsúlyúnk egészében a talpunkra nehezedik, pontosabban testsúlyunk 40%-a az előlábra (lábujj és az alatta lévő párnácskák), 60%-a pedig a sarkunkra. Ha helytelen a testtartásunk, rossz a mozgás sztereotípiánk vagy éppen nem megfelelő cipőt hordunk, ez a terhelés megváltozhat és emiatt különböző elváltozások jöhetnek létre a lábunkon. Ilyen elváltozás lehet a bokasüllyedés vagy a lúdtalp is. Nem, ez a két fogalom nem ugyanaz, még is sokan egymás szinonimájaként használják. A cikkben megtalálhatjuk a két definíció közötti különbségeket, és kezelési lehetőségeit.

MI IS AZ A BOKASÜLLYEDÉS?

Lábunk viseli testsúlyunk egészét. Fontos szerepe van álláskor, járáskor, futáskor, sportoláskor, de még üléskor is. Alkalmazkodnia kell a testsúlyunkhoz, a talajhoz, a cipőnkhöz. Ezek a külső tényezők befolyásolják az alakját, boltozatait és teherviselő képességét is.

A boka ízület, ha a pontos definícióhoz ragaszkodunk, a lábszár két csontjából (tibia-sípcsont, szárkapocscsont-fibula) illetve a talusból (ugrócsont) áll, amely csontok a felső ugróízületet alkotják. De a lábfej és lábszárcsontok egymáshoz képest való elmozdulásához nem csak ez a 3 csont szükséges, egy sokkal komplexebb szerkezetet kell elképzelnünk, amely áll a 7 darab lábtőcsontból, 5 lábközépcsontból, 14 lábujjcsontból, több mint 100 szalagból és közel 40 izomból. Ezek mindegyike szinte nélkülözhetetlen a megfelelő álláshoz és járáshoz.

 • A felső ugróízület (articulatio talocruralis) az ugrócsont és a lábszárcsontok által alkotott bokavilla között jön létre. Ez az ízület teszi lehetővé, hogy lábfejünket hajlítsuk és visszafeszítsük (pipáljuk, illetve spicceljük).

 • Ezalatt helyezkedik el az alsóugróízület (articulatio talotarsalis), amely az ugrócsont és a sarokcsont között jön létre, így tudjuk lábfejünket kifele és befele forgatni és megnézni külső és belső lábélünket.

 • Az ugrócsont és a sarokcsont, illetve a maradék 5 lábtőcsont további ízületeket alkot (articulatio subtalaris, articulatio calocalcaneonavicularis, articulatio calcaneocuboidea, articulatio cuneonavicularis), amelyek a láb forgó mozgásáért, illetve a boltozat helyzetéért felelősek.

 • Ezeket követik a lábközépcsontok és az általuk alkotott ízületek (articulationes tarsometatarseae, articulatio metatarsophalangeae) amelyekkel a lábtőcsontokhoz, illetve a lábujjcsontokhoz kapcsolódnak. Ezáltal létrehozzák a hosszanti alakját a lábfejnek, illetve a harántboltozatot.

 • Nem utolsó sorban pedig még a lábujj ízületek (articulatio interphalangea) is itt találhatóak, amelyek a lábujjak hajlításáért és feszítésért felelnek, illetve fontos szerepük van még az egyensúlyi helyzet megteremtésében.

A 28db csontot rengeteg szalag, ín, kötőszövet stabilizálja. Például ilyen szalagok a kül- és belboka oldalán elhelyezkedő szalagok, amely bokaficamkor leggyakrabban sérülnek. Az itt található kötőszövetek egészét talpibőnyének nevezzük, ami a sarokcsontnál kezdődik és legyező formában a lábujjak felé van kifeszítve. Ez tartja meg a lábfej boltozatos formáját.

A komplex elmozdulásokban közel 40db izom is részt vesz:

 • Plantárflexió - Spicc: m triceps surae, m flexor digitorum longus, m peroneus longus, m peroneus brevis, m tibialis posterior, m flexor hallucis longus

 • Dorsalflexio - Pipa: m tibialis anterior, m extensor digitorum longus, m peroneus tertius, m extensor hallucis longus

 • Láb inversió - Belső lábél felé való forgatás: m flexor digitorum longus, m tibialis posterior, m flexor hallucis longus, m tibialis anterior, m extensor hallucis longus

 • Láb eversio - Külső lábél felé való forgatás: m peroneus longus, m peroneus brevis, m peroneus tertius, m extensor digitorum longus

 • Az ujjak aktív mozgásai: m flexor hallucis longus et brevis, m flexor digitorum longus et brevis, m lumbricalis, interosseusok, m quadratus plantae, m extensor hallucis longus et brevis, m extensor digitorum longus et brevis, interosseusok, abductorok, m adductor hallucis

A normál, egészséges láb 3 ponton támaszkodik egyensúlyi helyzetben:

 • a sarokcsonton

 • az egyes lábujj alatti párnán

 • az ötös kislábujj alatti párnán

A lábfejnek két boltozata az alábbiak szerint épül fel:

 • A harántboltozat a lábközépcsont fejecsének ívében van.

 • A hosszanti boltozat a saroktól indul és összeköti az egyes és ötös ujjak párnácskáit.

Ha bármelyik alkotóelem megsérül, megváltozik a láb terhelése ezáltal deformitások jönnek létre, mint például a bokasüllyedés.

A bokasüllyedés, ahogy a neve is említi a bokák valamely irányba történő elváltozását, elmozdulását jelenti. Ez az elmozdulás okozza a láb további deformitásait is, például lúdtalp, bütyök, kalapácsujj.

BOKASÜLLYEDÉS VAGY LÚDTALP - MI A KÜLÖNBSÉG?

Már tudjuk, hogy a bokasüllyedés a bokák deformitása. Érdekesség, hogy ez a deformitás 80-90%-a lúdtalppal jár együtt. De vajon a lúdtalp is bokasüllyedéssel jár együtt? Ahhoz, hogy ezt megválaszoljuk értenünk kell a két definíció közötti különbséget.

 • A bokasüllyedést a bokák rendellenes helyzete/elmozdulása jelenti. A sarokcsont elmozdulását, a bokák elmozdulása követi. Ezáltal előre vagy befelé, hátra vagy kifelé fordulhatnak. Kialakulásának okai lehetnek a szalagok gyengesége, alkati sajátosság, álló foglalkozás, túlsúly, erőltetett járás, gerincferdülés, gerinckopás, nemi érés, hirtelen növekedés.

  Tünetei: a hosszanti boltozat megsüllyedése, lúdtalp, boka fájdalom, boka instabilitás, mozgásszervi panaszok, lábháti fájdalom

 • A lúdtalp alatt a láb hosszanti boltozatának süllyedését értjük. A láb statikus eredetű megbetegedésének tartjuk. Fő tünete a talp fájdalma. Kialakulásában a láb formáját, boltozatait fenntartó erőegyensúly megbomlása játszik fontos szerepet, mely létrejöhet egyrészt a testsúly növekedése miatt, vagy a láb szalagrendszerének, izomzatának gyengülése miatt is. A hosszanti boltozat süllyedése mellett statikai okokból a sarok valgus helyzete is kialakul.

  Fajtái:

  • A pes planus esetén a láb hosszanti boltozata süllyed meg.

  • A pes planovalgus esetén mindehhez a sarok valgus helyzete társul.

  • A Pes transversoplanus esetén a harántboltozat süllyedése dominál.

Tünetei: boka fájdalmak, lábtő területében fájdalom, talpfájdalom, lapos lábboltozatok, lábfej mozgásainak csökkenése

Mindkét kórkép kortól független, ugyanúgy kialakulhat gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt. De fontos, hogy a láb boltozatos szerkezete járó gyermekeken alakul ki a terhelés hatására, ezért is fontos, a megfelelő cipő választása, illetve a különböző minőségű talajon való járatás.

5 JEL, AMI BOKASÜLLYEDÉSRE UTALHAT

Vannak intőjelek, amelyek a bokasüllyedésre utalhatnak.

 • Ilyen például a bokák egymáshoz képest való elmozdulása. Ez alapján egymás felé is fordulhatnak, amely súlyosabb esetben teljesen a talajra való leborulását jelenti. Fordulhatnak kifelé is, ami a külső lábél fokozott terhelését okozza.

 • Intő jel lehet még a lábboltozatok eltűnése is, ami a talpibőnye gyulladását, az ízületek gyulladását és kopását hozza magával.

 • A sarkak deformációja is követi a bokák helyzetének megváltozását. Normál esetben a sarkak egy tojáshoz hasonlító kerekded formát alkotnak. Ha nagyobb súlyt viselünk a sarkunkon, akkor a sarkak laposabbak és szögletesebbek lesznek, még ha főleg az előlábra terhelünk sarkaink hegyesek lesznek.

 • Fontos tünetei is a boka, talp, lábfej fájdalom, ami nem csak terhelésre jelentkezhet. Nagyon gyakran belenyilalló, szúró fájdalomra panaszkodnak, azok, akiknek bokasüllyedése van.

 • A fájdalomra, a mozgásai is megváltoznak a bokáknak. Egyes részei instabillá vállnak, a szalagok és ínak túlzott lazasága miatt, így ezen területek mozgásai fokozottak lesznek. Még ezt kompenzálva egyes területeinek kötőszövetei rigiddé vállnak, így mozgásai itt korlátozottak lesznek.

MITŐL ALAKULHAT KI BOKASÜLLYEDÉS?

A bokasüllyedés kialakulásának okai között természetesen megfigyelhető a genetikai hajlam is, amikor eleve lazább kötőszövetekkel, hypermobil ízületekkel születünk.

De leggyakrabban nem ez áll a háttérben.

A helytelen testtartás, a súlyvonal előre- vagy hátracsúszása, megváltoztatja a láb boltozatát, a 3 alátámasztási pont terheltségét, amely bokasüllyedéshez vezethet.

Kialakulásának oka lehet esetleges túlzott terhelés, túlsúly, amikor is fokozott terhet kell elviselnie az alsóvégtag képleteinek, ilyenkor helyi gyulladás, ízületi felszín kopás alakulhat ki, illetve csont állomány pusztulást is okozhatnak rosszabb esetben.

Kialakulását befolyásolhatja a helytelen járás vagy futó technika, amikor is a láb gördítése elmarad, nincs tompítás a lépéseinkben.

Okozhatja még izomerő aszimmetria, amely az egyik oldal fokozott tónusossága miatt alakul ki, és az adott oldal ízületei ezáltal gyorsabban kopnak és különböző degeneratív folyamatokat indíthatnak el az alsóvégtagon.

EZEKKEL A GYAKORLATOKKAL KEZELHETŐ OTTHON IS A BOKASÜLLYEDÉS

Ha bokasüllyedésünk van mindenképpen szükségünk van a kezelésére, hogy elkerülhessük a lehetséges szövődményeket például: bütyök, lábujj deformitások kialakulása.

Két fő kezelési lehetősége van. Az egyik a lábtorna, amely során nem csak a lábfej izmainak egyensúlyi állapotát hozzuk rendbe, hanem foglalkozunk a lábszár, sőt még a comb és farizmokkal is. Érdekesség, a nem megfelelő farizmok kihatással lehetnek az alsó végtag külső oldalán elhelyezkedő izmok funkcióira, ezáltal kihathat a peroneus izomra is, amely a láb haránt boltozat kialakításáért is többek között felelős.

Példa feladatok:

 • Lábak párhuzamosan egymás mellett, emeljük meg mindkét sarkat egyszerre, majd felváltva is (8x)

 • Lábak párhuzamosan egymás mellett, emeljük meg mindkét lábfejet egyszerre, majd felváltva is (8x)

 • Gördüljünk mindkét lábbal egyszerre sarokról lábujjhegyre, majd vissza lábujjhegyről sarokra (8x)

 • Lábujjakat behajlítva húzzuk be a talp alá (8x)

 • Lábujjakat behajlítva húzzuk be a talp alá, majd emeljük meg a lábfejet (8x)

 • 30 mp-ig járjunk lábujjhegyen apró lépésekkel, magasra húzott sarokkal

 • 30 mp-ig mackójárás: a talp külső szélére nehezedve, behajlított lábujjakkal

 • Lábujjakkal markoljunk meg egy kis golyót és sétáljunk 30 mp-ig

 • Apróra tépett papírdarabkákat megmarkolva egyenként szedegessük fel a földről 30 mp-ig

 • Hanyatt fekvésben lábakat talpra húzzuk, minél közelebb a fenekünkhöz és állunk lábujjhegyre majd sarokra. (8x)

 • Hanyatt fekvésben jobb lábunk nyújtva, bal láb pedig talpon. Jobb lábon pipa spicc váltakozik. (Majd másik láb) (8x)

 • Hanyatt fekvésben jobb lábunk térdhajlata beszorít a talajba sarokkal pedig megnyújtózunk, majd lazítunk (majd másik láb) (8x)

 • Hanyatt fekvésben jobb lábunk nyújtva, bal láb talpon. Jobb lábon lábfej visszafeszítve emeljük magasba nyújtott lábunkat ameddig nyújtva tudjuk tartani térdünket. Majd visszahelyezzük a talajra. (Majd másik láb) (8x)

 • Hanyatt fekvésben jobb lábunk nyújtva a plafon felé, bal láb talpon. Jobb lábat forgatjuk ki be. (Majd másik láb) (8x)

 • Hanyatt fekvésben jobb lábunk nyújtva, bal lábon talpon. Jobb térdet húzzuk hashoz majd nyújtjuk ki. (Majd másik láb) (8x)

 • Hanyatt fekvésben, mindkét lábunk talpon. Jobb lábon bicajozunk előre (Majd másik láb) (8x)

 • Hanyatt fekvésben csípő emelést, majd visszaengedést végzünk a talajra. (8x)

 • Állásban jobb nyújtott lábunkat emeljük magasba ameddig tudjuk. Majd vissza a talajra (Majd másik láb) (8x)

 • Állásból ülünk le székre, majd állunk fel, nyújtjuk ki térdeinket. (8x)

 • Állásból kitörés végzünk előre váltott lábbal (8x), majd hátra felé is váltott lábbal (8x)

A tornát kiegészíthetjük más terápiákkal is, amelyekkel a tüneteket csökkenthetjük. A talpibőnye lazítására tökéletes megoldás a SMR labdán való talp átgörgetés. A boka instabilitásának megszüntetésére alkalmas lehet a kinesio tape. A letapadt szövetek feloldására pedig ajánlott a flossing, SMR vagy köpöly terápia alkalmazása is.

Ha a deformitások súlyossága megköveteli, illetve a torna nem elegendő, alkalmazhatunk lábbetétet is. Amelyet speciális ortopéd felmérések alapján egyénre, a saját talpunkra szabnak.

Fontos, hogy törekedjünk a megelőzésre is, hiszen nem csak esztétikai problémákat okozhat egy bokasüllyedés, hanem komoly fájdalmakat is akár. Ha tehetjük sétáljunk minél többet mezítláb, egyenletlen/különböző típusú talajon. Fordítsunk figyelmet a megfelelő utcai, illetve edző cipő kiválasztására. Kerüljük a teljesen lapos, kemény talpú, rugalmatlan cipőket. Ha álló munkát végzünk óránként mozgassuk át lábunkat, teljes testünket.