A LEGGYAKORIBB LÁBDEFORMITÁSOK

2021.09.07

A LEGGYAKORIBB LÁBDEFORMITÁSOK


Lábunkat folyamatosan terheljük. Nem csak a cipőnk, a talaj, de testtarásunk, testsúlyunk is befolyásolja anatómiai felépítését. Korábbi cikkünkben már részletesen átvettük, hogy milyen is a láb anatómiája, illetve, hogy ezen alkotók bármelyikének sérülése deformációval járhat. Vegyük át melyek is ezek a deformitások!

TALPIBŐNYE GYULLADÁS

A talp fascia egy vastag rostos kötőszövet a lábfej alján, ami a sarokcsontnál kezdődik és legyező formában a lábujjak felé van kifeszítve. Ez tartja meg a lábfej boltozatos formáját. Gyakori feszítésnek kitéve a sarokcsontra való kapcsolódó része begyulladhat és elkezdhet fájni. A talp közepén, vagy a lábujjak tövénél is felléphet a gyulladás és ennek következtében a fájdalom. Nagyon súlyos esetekben látható dagadás kíséri a fájdalmat.
Diagnosztizálhatjuk ultrahang vagy RTG segítségével.
Kezelése során fontos a mobilizálás. Súlyosabb esetben gyógyszeres kezelés, fizioterápia, műtét is szóba jöhet akár.

BÜTYÖK

A hallux valgus az I. metatarsus és a hallux egymáshoz viszonyított helyzetének mechanikus és egyéb okokra visszavezethető megváltozása, melynek során a metatarso-phalangealis ízület medial felé csúszik el, "valgizálódik", létrehozva a "bütyök" néven ismert deformitást. Az öregujj alappercének egyensúlyáért, az MTP ízület normális működéséért felelős izmok a m. extensor hallucis longus (hosszú öregujjfeszítő izom), a m. flexor hallucis longus (hosszú öregujjhajlító izom) és inaik, valamint a sesamcsontokhoz futó, oldalt elhelyezkedő szalagok.

A hajlító és feszítő inak normális esetben az ízületet csak hajlítják és nyújtják, mivel az oldalsó szalagok egyéb irányú elmozdulást nem tesznek lehetővé. Az ízület oldalirányú elmozdulásával az oldalsó szalagok lazulása jár együtt, így a hajlító és feszítő inak korábbi funkciójukon túl a distalis ízületi komponenseket kifelé mozdítják, azaz az ízületet valgizálják. A valgizáló erő eleinte kisebb, később a deformitás súlyosbodásával egyre nagyobb, igen súlyos állapotot is elérhet. Az öregujj az I. sugárral akár 90 fokos szöget is bezárhat. Az elváltozás krónikus volta miatt a hajlító és feszítő inak zsugorodnak, ami az állapotot rögzíti.

Kialakulásának oka:
• kezeletlen lúdtalp, harántboltozat-süllyedés, bokasüllyedés
• korábbi sérülés - I. metatarsus törés, II. ujj amputáció,
• rendszerbetegség - sclerosis multiplex, köszvény, rheumatoid arthritis, különböző ízületi gyulladások, idegrendszeri megbetegedések

Tünetei közé esztétikai panaszok, fájdalmas, kiszélesedett lábfej tartozik.

KALAPÁCSUJJ

A deformitás során a lábujj elgörbül és flexiós kényszertartást vesz fel.
Okai:

  • veleszületett

  • ízületi gyulladás

  • kezeletlen lúdtalp

  • helytelen cipő választás

  • bütyök

  • magas lábboltozat

Tünetei közé soroljuk a fájdalmat terhelés során, bőrkeményedést, járási nehézségeket, mozgáskorlátozottságot, illetve az esztétikai panaszokat.

Diagnosztizálhatjuk fizikai vizsgálattal, RTG-vel.
Kezelése során fontos a mobilizálás. Súlyosabb esetben ortézisek (kiegyenesítő, ujjvédő, talpbetét, gyűrű) viselése, fizioterápia, műtét is szóba jöhet akár.

SARKANTYÚ

A sarkantyú az izmok eredésénél kialakuló csontkinövés. Két helyen alakulhat ki, a lábszárizom ínjának eredésénél, illetve a sarok talpi részén. A helytelen terhelés miatt, nyomás hatására a csonton egy degeneratív kinövés alakul ki, melyet a környező szövetek gyulladása kísér. Ezt a helytelen terhelést okozhatja a nem megfelelő testtartás, a túlsúly, a túlzott terhelés (pl focisták esetén), a nem megfelelő cipő választás.

Tünetei közé soroljuk az esztétikai elváltozásokat, a fájdalmat, terület gyulladása, kivörösödése, járás nehézség.

Diagnosztizálhatjuk fizikai vizsgálattal, képalkotó eljárásokkal pl RTG, MRI.

Kezelésekor figyeljünk a kiváltó ok megszüntetésére, de segít a megfelelő ortézis (talpbetét, sarokpárna) viselése, mobilizálás, kötőszöveti lazítás, fizioterápia, kryoterápia, lökéshullám, illetve súlyosabb esetben műtét.

MIT TEGYÜNK, HOGY NE ALAKULJANAK KI EZEK A DEFORMITÁSOK?

  1. Viseljünk megfelelő cipőt

  2. Tornáztassuk lábunkat (lásd korábbi cikkünket)

  3. Melegítsük be alaposan alsóvégtag izmainkat terhelés előtt

  4. Lazítsuk le izmainkat, pl alkalmazzunk SMR hengert, SMR labdát

MIT TEGYÜNK, HA MÁR KIALAKULTAK EZEK AZ ELVÁLTOZÁSOK?

Keressünk fel megfelelő szakembert, aki diagnosztizálja pontosan az elváltozásunkat és annak súlyosságát. Ez alapján feltudjuk állítani a kezelési tervet, és kiválaszthatjuk milyen eszközökkel segíthetünk rajta, ha korán felismerjük a problémát lábtornával, kiegészítő terápiával (kinesio tape, floss, SMR) könnyen kezelhetjük azokat. Az SMR hengerezésről korábbi cikkünkben olvashatsz.